Czasami pojawia się problem - co by tu podać jako przekąskę, żeby było urozmaicone i smaczne, jak zachwycić gości - zapraszam na pyszne słoneczko z camembertem w środku ;)
- dwa rulony ciasta francuskiego,
- opakowanie sera camembert,
- 3-4 łyżki dżemu z borówek,
- gałązka rozmarynu,
- oliwa z oliwek (najlepiej w spryskiwaczu).
Rozkładamy ciasto francuskie, przykładamy do niego duży płaski talerz i wykrawamy okrąg. Z drugim rulonem robimy to samo.
Na środku rulonu kładziemy camembert, a pozostałe ciasto smarujemy dżemem. Przykrywamy drugim okręgiem z ciasta.
Całość skrapiamy oliwą z oliwek, na ser dajemy gałązkę rozmarynu i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°.
Jemy odrywając promyki naszego "słońca", topiąc w płynnym camembercie. Najlepiej podać z białym winem.