Deser z serka wiejskiego

Czasem ma się taką ochotę na słodkie, że ciężko odpuścić. Jednak zamiast zajadać się wątpliwej jakości słodyczami z dużą ilością cukru i tłuszczu lepiej wybrać zdrowszy odpowiednik. Dziś zapraszam na taki deser, którego zrobienie trwa dosłownie kilka minut. Choć takie danie może również zastąpić śniadanie.

Składniki:
- jeden serek wiejski (200 g),
- 2 banany, 
- 1 jajko,
- 1 łyżka gorzkiego kakao,
- 2 łyżeczki masła orzechowego lub pasty orzechowej np. słony migdał czy pistacjowej,
- 50 g pistacji łuskanych, niesolonych. 
Serek wiejski, jajko, kakao i rozgniecionego jednego banana blendujemy na w miarę gładką masę.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, na masę układamy plasterki drugiego banana, na wierzch dajemy masło orzechowe, posypujemy siekanymi pistacjami.


Całość zapiekamy przez 10-15 minut (w zależności od wielkości naczynia) w 220°.


Można zjeść na ciepło, trochę się wtedy rozpływa, ale najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. 




Na zdrowie :)