Łosoś po toskańsku

Przepis na łososia po Toskańsku wpadł mi w ręce niedawno i od razu postanowiłam go wypróbować. To był strzał w 10!


Składniki dla 2 osób:
- 2 kawałki filetu łososia bez skóry (łącznie ok 280-300 g),
- 4 duże ząbki czosnku,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- mieszanka ziół włoskich,
- papryka czerwona w proszku,
- sól, pieprz.
Łososia doprawiamy solą, pieprzem i papryką czerwoną i odstawiamy na mniej więcej pół godziny.
Czosnek drobno kroimy (ale nie za drobno), pomidory przekrawamy na połówki.
Na patelni roztapiamy łyżkę masła i smażymy łososia z dwóch stron na złoty kolor.
Ściągamy łososia z patelni, dodajemy drugą łyżkę masła i podsmażamy czosnek przez około minutę. Po tym czasie dodajemy pomidory i smażymy kolejne 3-4 minuty. Następnie dodajemy szpinak i smażymy kolejnych kilka minut.
Całość zalewamy bulionem, dodajemy zioła włoskie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3-4 minuty do połączenia smaków.
Do sosu wkładamy usmażonego łososia i dusimy jeszcze kilka minut.

Całość możemy podać z ziemniakami (np. pure), makaronem , ryżem lub pieczywem.




Znika błyskawicznie ;)
Smacznego!