Stary rok najlepiej zakończyć jakimś pysznym akcentem. Dziś proponuję dorsza w sosie kokosowym i lekko azjatyckim posmakiem. Gotowi?
- 400 g fileta z dorsza,
- łyżka oleju kokosowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka pasty Tom Yum,
- 350 ml mleka kokosowego,
- 1 papryka czerwona,
- 1 marchewka,
- 100 g szpinaku baby,
- sok z połowy limonki,
- sól, pieprz.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewany olej, podsmażamy cebulę, a po chwili dodajemy czosnek. Do tego dodajemy pastę Tom Yum i podsmażamy do jej rozpuszczenia.
Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki i paprykę pokrojoną w paseczki.
Gotujemy na średnim ogniu 6-7 minut. Dorsza kroimy na kawałki i oprószamy solą i pieprzem a następnie dodajemy do sosu.
Gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy szpinak i sok z limonki, gotujemy jeszcze 2-3 minuty i możemy podawać.
Pyszne danie na obiad lub kolację.
Smacznego!