Jesień za pasem, będzie się robić coraz chłodniej i czasem dobra gorąca zupa może się okazać wspaniała na rozgrzanie. A jeśli do tego jest banalnie prosta do zrobienia? Nic tylko brać się do gotowania ;)
Składniki dla 2 osób:
- duża cebula (albo dwie małe),
- łyżka masła,
- 4 spore marchewki,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- curry,
- gałka muszkatołowa,
- imbir mielony,
- kardamon mielony,
- kurkuma w proszku,
- sól, pieprz,
- grzanki, bazylia, pestki dyni lub słonecznika,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Marchew obieramy, kroimy na półplasterki i dodajemy do cebuli.
Dodajemy po dwie - trzy szczypty każdej przyprawy, plus sól i pieprz do smaku. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut.
Po tym czasie zupę blendujemy na krem.