Dziś ciasto z cukinii, ale nie na słodko, tylko w sam raz na obiad.
- 3 średnie cukinie,
- jedna papryka np. żółta,
- 50 g boczku,
- 2 jajka,
- 200 ml kefiru,
- 100 g mąki,
- 50 ml oliwy z oliwe
- pęczek koperku,
- pęczek pietruszki,
- pęczek szczypiorku,
- 200 g startej mozarelli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól, pieprz i papryka słodka do smaku.
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy boczek, jajka, mąkę, kefir, oliwę z oliwek, proszek do pieczenia, przyprawy i posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek.
Tortownicę smarujemy oliwą i przekładamy masę.
Ciasto pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, posypujemy tartym serem i pieczemy jeszcze 7-8 minut.
Smacznego :)