Na dworze upalnie, to jedzenie dalej w grackim klimacie. Dziś tzatziki, pyszne, lekkie, szybkie do zrobienia. Można jeść jako danie, albo jako dodatek.
- 2 duże ogórki sałatkowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego (gęsty),
- sól, pieprz do smaku,
- czarne oliwi i oliwa do dekoracji.
Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce od dużych oczkach. Dodajemy sól, 1 łyżkę octu winnego, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i bardzo dokładnie odsączamy starte ogórki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą.
Do jogurtu dodajemy czosnek z oliwą, odciśnięte ogórki, łyżkę octu winnego i doprawiamy solą i pieprzem.