Krewetki lubię. W różnej postaci. Makarony też lubię, więc czy spaghetti z krewetkami nie brzmi dobrze? A jak smakuje ...
Składnik na 2 porcje:
- 140 g makaronu spaghetti,
- 250 g mrożonych krewetek,
- papryczka chilli,
- łyżka masła klarowanego,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- łyżeczka soku z limonki,
- syrop z agawy do smaku,
- sól, pieprz do smaku,
- pęczek natki pietruszki.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Na patelni roztapiamy masło i dajemy zamrożone krewetki.
Gdy się odmrożą i woda odparuje dajemy pokrojoną w paseczki papryczkę chilli, doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy wino i redukujemy. Doprawiamy sokiem z limonki i syropem z agawy.
Makaron przekładamy na talerze, a na wierzch nakładamy krewetki z sosem.