Dziś coś na słodko. Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny deser, w sam raz na letnie popołudnie.
- 200 g herbatników,
- 100 g masła orzechowego lub migdałowego,
- 50 g syropu klonowego,
- 300 g białej czekolady,
- 500 ml śmietanki 30%,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- pół kilograma truskawek,
- galaretka owocowa,
- może być coś do dekoracji, ja dałam kilka kostek ciemnej czekolady.
Herbatniki drobno kruszymy. Dodajemy masło orzechowe i syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na blaszce do pieczenia, ugniatamy i pieczemy 8 minut w temperaturze 180°C.
Śmietankę przelewamy do garnka, dodajemy ekstrakt z wanilii i połamaną na kostki czekoladę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Na upieczony i wystudzony spód układamy truskawki (ja pomiędzy truskawkami dołożyłam kilka połamanych kostek gorzkiej czekolady) i zalewamy wystudzoną masą śmietanowo-czekoladową.
Gdy zastygnie zalewamy go galaretką i znów chłodzimy.