Dziś znów pomarańczowe danie. Lubię kolor pomarańczowy nie tylko w mojej kuchni, ale też na talerzu ;)
- 1 duży batat, ok. 350 g,
- 3-4 marchewki, ok. 150 g,
- 200 g soczewicy suchej czerwonej,
- puszka pomidorów krojonych w sosie własnym,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- oliwa z oliwek do skropienia batatów,
- sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie,
- dodatki, np. parmezan w płatkach, liście bazylii, posiekany szczypiorek.
Batata obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Soczewicę gotujemy ok. 20 minut, zgodnie z opisem na opakowaniu, a marchew kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości.
Rozgotowaną soczewicę blendujemy na gładką masę z ugotowaną marchewką, pomidorami i przyprawami. Dodajemy tarty parmezan i mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym (albo w małych naczyniach) na dnie układamy połowę upieczonych batatów, następnie ulewamy masę soczewicową, a na wierzch resztę batatów.
Zapiekamy w 170°C prze 15 minut i podajemy posypane płatkami parmezanu, posiekanym szczypiorkiem, albo z bazylią.