Zauważyłam, że dawno na blogu nie było zup. Co powiecie na pomidorową z krewetkami ?
No to do roboty.
- duża cebula,
- średni seler (ok. 200 g),
- 1 świeża papryczka chilli,
- 0,5 l passaty pomidorowa,
- 200 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego !!!),
- 2 ząbki czonku,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól, pieprz,
- 250 ml wody,
- 200 g mrożonych krewetek,
- masło klarowane,
- dwie kromki chleba żytniego.
Cebulę i selera kroimy w kostkę, a czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle klarowanym w garnku, a po chwili dodajemy wodę i gotujemy, aż seler będzie bardzo miękki.
Wtedy dolewamy passatę i mleko skondensowane, doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do zagotowania.
Podajemy z krewetkami i grzankami z chleba żytniego (ja podpiekam w tosterze przez 5 minut), przystrajamy bazylią i danie gotowe.