Pomarańczowa zapiekanka

Tytuł dzisiejszy jest nieco mylący, ale w sumie tylko troszeczkę. Chodzi bowiem o kolor, a nie o owoc - powinno być zapiekanka w kolorze pomarańczowym, ale nie nad tytułem będziemy się tu pochylać tylko nas smakiem :) No to zaczynamy:
Składniki:
- 1 średni batat,
- 2 pomarańczowe papryki,
- 150 g boczki pokrojonego w kostkę,
- 3 marchewki,
- pół dyni piżmowej, ok. 0,5 kg,
- 4-5 łyżek tartego parmezanu,
- 3 łyżeczki suszonej cebuli, 
- odrobina oliwy do posmarowania naczynia,
- sól, pieprz, oregano, papryka wędzona.
Batata i dynię kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, marchewkę w plasterki.
W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą układany warstwami: batata, paprykę, boczek, marchewkę i dynię. 
Każdą warstwę warzyw oprószamy solą, pieprzem i oregano, a wierzchnią warstwę dodatkowo wędzoną sproszkowaną papryką, suszoną cebulą i parmezanem.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut, a następne 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika wszystko mieszamy i nakładamy na talerze.
Jest pyszne :)