Tym razem podrzucam pomysł na smaczny i zdrowy obiad z rybą w roli głównej.
- 350 g polędwicy z dorsza,
- jedna nieduża cukinia,
- jedna czerwona papryka,
- 2 marchewki,
- papryczka chilli,
- liście limonki,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- łyżka suszonej cebuli,
- sól, pieprz, oregano,
- sos sojowy, oliwa z oliwek,
- sok z cytryny.
Cukinię, marchewkę, paprykę i papryczkę chilli kroimy według uznania. Pomidorki przecinamy na pół lub na trzy części.
Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy warzywa (bez pomidorków), posypujemy cebulą, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i skrapiamy sosem sojowym i oliwą.
Na warzywach układamy dorsza (można na nim położyć kilka plasterków chilli), dodajemy liście limonki i na wierzch dajemy pomidorki.