Skoro lato o oczywiście maliny - jakby mogło być inaczej. Dziś proponuję deser warstwowy mocno malinowy.
- 500 g świeżych malin,
- 3 łyżki syropu z agawy,
- 500 ml śmietanki 30%,
- 8 listków żelatyny (+ woda do namoczenia),
- czubata łyżka cukru pudru,
- 1 tabliczka białej czekolady,
- do dekoracji wiórki czekoladowe, pianki, liście mięty, maliny
250 g malin miksujemy z 2 łyżkami syropu z agawy, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczek lub innych naczyń. Chłodzimy w lodówce, aż warstwa stężeje.
Kolejne 2 listki żelatyny rozpuszczamy w wodzie. 200 g malin miksujemy z łyżką syropu z agawy i 150 ml śmietanki. Czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy do masy, a następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i znów dokładnie mieszamy. Całość wykładamy jako drugą warstwę i znów chłodzimy w lodówce, do stężenia.
Ostatnie 2 listki żelatyny rozpuszczamy w wodzie. 350 ml śmietanki ubijamy mikserem z cukrem pudrem i pozostałymi malinami. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na wierzch dwóch zastygłych warstw. Chłodzimy do stężenia.