Dziś zupa HIT !
Jako miłośniczka cytryn i kwaśnego smaku nie sądziłam, że można zrobić tak pyszną zupę. A jednak :)
- 3 cytryny,
- 1,5 l buliony warzywnego,
- 3 żółtka,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki,
- 200 g ryżu.
Cytryny sparzamy i dokładnie osuszamy. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z cytryn. Jedną cytrynę kroimy w plasterki, a z drugiej wyciskamy sok.
Skórkę, sok z cytryny i cytrynę w plasterkach dodajemy do gotującego się buliony. Chwilę razem gotujemy.
Do żółtek dodajemy najpierw pół chochelki zupy, mieszamy i dodajemy jeszcze trochę. Wymieszane żółtka wlewamy do garnka z zupą mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Polecam na gorące dni.