Gazpacho - hiszpańska zupa na upały

Czym jest gazpacho, chyba tłumaczyć nie muszę - hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji, bez gotowania, podana na zimno :)
Jak to z produktami z różnych regionów bywa pomysłów i sposobów na przygotowanie i podanie gazpacho jest prawie tyle ile osób je przyrządza. 
Ja przyrządzam go tak:
Składniki:
- 6-8 dojrzałych pomidorów,
- 2 ogórki,
- 1 czerwona papryka,
- pół czerwonej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 kromki chleba tostowego,
- sok z 1 limonki,
- 20 ml octu winnego,
- 50 ml  oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- dodatki wg uznania, np. pokrojona papryka, pomidorki koktajlowe, grzanki itp.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wycinamy szypułki i kroimy w kawałki. 
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na nieco mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieramy.
Składniki umieszczamy w blenderze, dodajemy sok z limonki, oliwę i ocet, trochę soli i pieprzu i wszystko miksujemy na gładką zupę. Dodajemy pieczywo i gdy lekko namoknie ponownie całość miksujemy.
Przygotowaną zupę chłodzimy w lodówce, najlepiej 2-3 godziny lub, jeśli nie mamy tyle czasu, po prostu dodajemy kostki lodu.
Gazpacho podajemy z dodatkami.

Smacznego :)