Ostatnio mało jem pieczywa, ale kolega podesłał mi przepis na smaczny i szybki chlebek owsiany. Robi się go szybko, nie wysycha, nie trzeba trzymać go w żadnych woreczkach i można go modyfikować na dowolne sposoby.
- 300 g płatków owsianych górskich lub wariacji z innymi płatkami (ja ostatnio daję mieszankę 200 g owsianych i 100 g jaglanych),
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- płaska łyżeczka soli,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- duża łyżka miodu lub syropu klonowego,
- dodatki: słonecznik, dynia, sezam, czarnuszka, rodzynki, żurawina, suszone śliwki, różne orzechy.
Odstawiamy na 10-15 minut i po tym czasie przekładamy do foremki bardzo dokładnie ubijając. Wierzch można posypać np. sezamem, albo czarnuszką
Chlebek pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni na termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, a potem można już jeść z różnymi dodatkami: pastami, sosami czy dżemem.