Sałatka jest prosta w przygotowaniu, ale niesamowicie smaczna. Gdy pierwszy raz ją zrobiłam od razu zawładnęła moimi kubkami smakowymi i tak już zostało.
Składniki:
- opakowanie roszponki (80 - 100 g)
- jeden duży dojrzały granat
- pół dojrzałego ananasa (można użyć z puszki, ale ze świeżym lepiej smakuje)
- opakowanie sera halloumi
- garść orzechów nerkowca (choć z laskowymi smakuje równie dobrze)
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
- łyżka syropu z agawy
- kawałek bardzo drobna pokrojonego (posiekanego) imbiru.
Ser halloumi porcjujemy na wąskie prostokąty, grillujemy z patelni, a następnie kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy na roszponkę.
Oliwę mieszamy z sokiem z limonki i z syropem z agawy, imbir siekamy bardzo drobno i dodajemy do sosu. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Składniki sałatki polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę posypujemy orzechami i jeszcze raz delikatnie mieszamy.