Zapiekanka wiejska z dynią piżmową

Jeszcze jesień, więc koniecznie trzeba zrobić coś z dynią :) Masz ochotę na ciepłe, sycące i pyszne danie ? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

Składniki:
- cztery ziemniaki
- 2 cebule,
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g pieczarek
- dynia piżmowa
- sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
- dwie łyżki sera grana padano.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na ziemniaki dajemy pokrojoną w pióra cebulę i pokrojony w kostkę boczek. 
Lekko solimy i wkładamy bez przykrycia na nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10-12 minut.
W tym czasie pieczarki kroimy w plastry, 
a obraną dynię w kostkę.
Po wyjęciu z piekarnika 
na upieczoną część nakładamy pieczarki 

i dynię, doprawiamy solą pieprzem, tymiankiem i rozmarynem
i tym razem w zamkniętym naczyniu zapiekamy ok. 20 minut.
Po tym czasie posypujemy zapiekankę grana padano 
i jeszcze zapiekamy przez 5-7 minut.
No i po tym czasie w końcu możemy jeść :)
Znika w mgnieniu oka :)

 


Smacznego !