Dziś kotleciki z ryby, a konkretnie z dorsza. Trochę nietypowe bo zielone ;) Ale jakie pyszne :)
- 200 g świeżego szpinaku,
- 300 g filetu z dorsza,
- 2 jajka,
- płaska łyżka bułki tartej,
- łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz, papryka ostra lub chili (albo inna ostra przyprawa) - do smaku,
- oliwa.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy szpinak
podsmażamy do miękkości
Do posiekanej ryby dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy - według uznania i szpinak.
Z masy formujemy kotleciki i układamy na blasze do pieczenia. Pierwszym razem robiłam łyżką, ale trochę się rozleciały, więc drugi raz użyłam foremek.
A sposobów podania może być wiele - ja stawiam na kolor na talerzu np. z makaronem ryżowym i "makaronem" zrobionym z cukinii i marchwi