Zielone kotlety z dorsza

Dziś kotleciki z ryby, a konkretnie z dorsza. Trochę nietypowe bo zielone ;) Ale jakie pyszne :)

 
Składniki na sześć kotletów:
- 200 g świeżego szpinaku,
- 300 g filetu z dorsza,
- 2 jajka,
- płaska łyżka bułki tartej,
- łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz, papryka ostra lub chili (albo inna ostra przyprawa) - do smaku,
- oliwa.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy szpinak
podsmażamy do miękkości
Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i siekamy
Do posiekanej ryby dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy - według uznania i szpinak.
Wszystko razem jeszcze raz siekamy na gładką masę
Z masy formujemy kotleciki i układamy na blasze do pieczenia. Pierwszym razem robiłam łyżką, ale trochę się rozleciały, więc drugi raz użyłam foremek.

Pieczemy kotlety w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 30 minut na złoty kolor.
A sposobów podania może być wiele - ja stawiam na kolor na talerzu np. z makaronem ryżowym i "makaronem" zrobionym z cukinii i marchwi


albo z pure z ziemniaków, z marchwi i z groszkiem zielonym, posypane szczypiorkiem.

No i wiadomo zawsze najlepiej smakuje z białym winem :)
Smacznego ;)