Dziś deserowo, ale wciąż w letnim klimacie :) Arbuz, a raczej deser z arbuza. Prosty, łatwy, pyszny.
Składniki na 4 porcje (albo sześć mniejszych):
- ok. 1,5 kg arbuza,
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki cukru trzcinowego.
Do dekoracji: może być jogurt, może być skyr, może być bita śmietana ;), mogą być owoce, orzechy czekolada - pełna dowolność.
Arbuza obieramy, kroimy na kawałki i pozbawiamy pestek - to najbardziej czasochłonna część przepisu.
Kawałki umieszczamy w blenderze, miksujemy,
a następnie przecedzamy przez bardzo drobne sitko.
Powinniśmy dostać 700 - 800 ml soku,
z czego odlewamy pół szklanki, a resztę gotujemy z sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym.
Gdy płyn się zagotuje,
w odlanym wcześniej soku rozrabiamy skrobię kukurydzianą
i zawiesinę wlewamy do gotującego się płynu. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty mieszając
i przelewamy deser do pucharków lub miseczek.
Gdy wystygnie, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
A potem podajemy z czym tylko mamy ochotę.
U mnie część była z jogurtem kokosowymi, porzeczkami i miętą,
a część ze skyrem, orzechami i kawałkami czekolady.