Kiedyś w jednej z moich ulubionych restauracji podano deser chałwowe tiramisu z rabarbarem. Słodycz chałwy i kwaśny rabarbar komponowały się idealnie, więc spróbowałam sama przygotować taki deser.
Składniki:
- ok. 120 g podłużnych biszkoptów ( w zależności od formy do ciasta, u mnie tyle schodzi na naczynie 20x28 cm),
- 750 g serka mascarpone,
- 2 jajka,
- 2 łyżki drobnego cukru,
- 250 g chałwy waniliowej (ok. 200 g do masy, reszta do dekoracji)
- 0,5 kg rabarbaru,
- 6 łyżek cukru (jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny to można więcej !)
Gdy zacznie puszczać soku, gotujemy rabarbar do prawie całkowitego jego rozgotowania. Jeśli rabarbar jest bardzo kwaśmy można dodać więcej cukru, ale trzeba pamiętać, że powstała marmolada musi być kwaśna, a nie słodka. Rozgotowany rabarbar odstawiamy do ostygnięcia.
Na drugi dzień, gdy warstwy przesiąkną smakuje niesamowicie.