Ceviche z dorsza

Po powrocie z Panamy zachwycałam się daniem o nazwie ceviche. Niby nic - surowa ryba, a jednak jak dobrze się ją zamarynuje - pyszna. Ostatnio postanowiłam sama zrobić ceviche i po kilku próbach, wypróbowaniu kilku przepisów i połączeniu kilku pomysłów wyszło coś pysznego.

Składniki:
- 250 g świeżego filetu bądź polędwicy z dorsza,
- papryczka chili,
- sok z jednej limonki,
- garść posiekanej pietruszki,
- sól, pieprz do smaku,
- ogórek, awokado, krakersy do smaku.
Rybę myjemy i albo bardzo drobno kroimy, albo siekamy w blenderze (ja wybrałam drugą opcję),


doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili. 
Dodajemy sok wyciśnięty z limonki, 
dokładnie mieszamy i dajemy do lodówki na min. 4 godziny.
Ceviche posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy z drobno pokrojonym ogórkiem i/lub awokado oraz z krakersami.


Oczywiście najlepsze do tego jet białe schłodzone wino :)


Smacznego !