Szybki obiad z młodej kapusty

Młoda kapusta jest jednym z moich ulubionych wiosennych warzyw. Bardzo szybko można z niej przygotować smaczny obiad.


Składniki dla dwóch osób:
- główka młodej kapusty,
- 2 pomidory,
- 150 gram surowego boczku pokrojonego w kostkę,
- sól, pieprz do smaku.
Boczek podsmażamy do wytopienia tłuszczu. 
Kapustę kroimy dość na dość drobne kawałki.
Gdy boczek się lekko zarumieni i wytopi się trochę tłuszczu 
dodajemy kapustę, 
lekko solimy (trzeba pamiętać, że boczek sam w sobie jest słony, więc lepiej nie przesadzić z solą) i dusimy na niezbyt dużym ogniu (mocy).
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy
i dodajemy do garnka, gdy kapusta będzie już miękka.
Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą i jeszcze chwilę dusimy, aż pomidory będą miękkie.
Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody, albo z pure ziemniaczanym.

Można też zrobić danie bez pomidorów, tak robiłam, gdy młoda kapusta już się pojawiła, a pomidory jeszcze nie miały swojego smaku.
Czas przygotowania dania ok. 30 minut.