Ryż z tofu i pomidorkami

Nie jest to może typowe risotto, ale fajna alternatywa na danie obiadowe bądź kolację na bazie ryżu.
Bardzo proste w przygotowaniu, mało pracochłonne i dość szybkie.

Składnik dla 2-3 osób:
- woreczek (100 g) ryżu, najlepiej jaśminowego,
- opakowanie torfu , najlepiej wędzonego, ok. 180 - 200 g.
- 2 spore pomidory,
- ok. 100 g szpinaku typu Baby,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego,
- sól, pieprz, oregano - do smaku.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. 
Tofu też kroimy w kostkę. 

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy tofu, po chwili pomidory i sos sojowy. 
Po 2-3 minutach duszenia dodajemy przyprawy i razem dusimy, aż potrawa troszkę zgęstnieje. 
Dodajemy szpinak i dusimy jeszcze z 5 minut. 


Do warzyw i tofu dodajemy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy. 


Wychodzi nam taka pychota:


Smacznego !