Łosoś w szynce parmeńskiej z pieczonymi ziemniakami

To danie zasługuje na miano królewskiego dania, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Szybki obiad: kilkanaście minut na przygotowanie, pół godziny w piekarniku i wychodzi nam:


 Składnik dla dwóch osób:
- 300 g świeżego łososia (może być bez skóry, ja kupuje ze skórą, którą potem zdejmuję),
- 4 plasterki szynki parmeńskiej, albo innej podobnej,
- sól, pieprz,
- tymianek,
- suszona cebula,
- sok z cytryny,
- łyżka masła klarowanego,
- 4 ziemniaki,
- oliwa z oliwek,
- sałata, roszponka, rukola, szpinak, albo co kto lubi.
Umytego i osuszonego łososia (bez skóry) 
porcjujemy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem , tymiankiem i suszoną cebulą
 
a następnie owijamy w plasterki szynki
i układamy w naczyniu żaroodpornym razem z masłem klarowanym.
Łososia pieczemy przez ok. 25 - 30 w temperaturze 180°.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Układamy na blaszce do pieczenia, oprószamy solą i tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku (najlepiej termoobieg+grzałka górna) w temp. 190° przez ok. 25 - 30 minut.
Po upieczeniu ziemniaki i łososia podajemy z ulubioną sałatą.
I to wszystko:

 


A jak chcecie się dowiedzieć jak smakuje - sami spróbujcie - łatwizna :)
Smacznego :)