Kurczak z marchewką i imibirem na makaronie ryżowym

Dziś coś szybkiego i lekkiego na kolację
 
Składniki dla 2 osób:
- 120 g mięsa z piersi kurczaka,
- 2 marchewki,
- kawałek - ok. 10 g imbiru świeżego,
- ząbek czosnku,
- 100 g makaronu ryżowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- masło klarowane do smażenia,
- łyżka posiekanej pietruszki zielonej,
- sos sojowy,
- sezam,
- sól, pieprz, papryka słodka, chili i kurkuma - przyprawy do smaku.
Czas przygotowania ok. 20 minut
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, chili i kurkumą.
Imbir i czosnek drobno kroimy i podsmażamy chwilę na maśle, 
po czym dodajemy mięso.

Marchew kroimy w plasterki, i jak mięso się zarumieni dodajemy plasterki na patelnię. 
Podlewamy sokiem z cytryny i sosem sojowym i dusimy tak długo, aż marchewka zrobi się miękka.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozkładamy na talerze, 
a na wierzch dodajemy kurczaka z marchewką. 
Całość posypujemy zieloną pietruszką i sezamem.



Smacznego :)