Awokado z jajkiem - czyli pomysł na śniadanie

Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - nieco bardziej skomplikowane i czasochłonne, ale warto poświęcić chwilę na takie pyszności.



Składniki dla dwóch osób:

  • 2 jajka,
  • dwa awokado,
  • 6 cieniutkich plasterków boczku,
  • sól, pieprz do smaku

W miseczce rozścielamy folię spożywczą i wbijamy jajko.

Delikatnie solimy i pieprzymy, zamykamy folię i tak przygotowane paczuszki 

wkładamy do garnka z wrząca wodą i gotujemy ok. 4 minuty. Potem wyjmujemy z wrzątku i wyciągamy z folii.


Awokado pozbawiamy pestki, obieramy i powiększamy wgłębienie po pestce tak, aby zmieściło się ugotowane wcześniej jajko.

Awokado "zamykamy" drugą połową i owijamy w plasterki boczku. 

Tak przygotowane smażymy na patelni, aż się boczek zarumieni.



Podajemy na sałacie, w towarzystwie różnych dodatków.



Smacznego :)