Rostbef wolnopieczony

Dziś mięso. Wolno pieczone, dobrze przyprawione, nadające się do różnych potraw.


Składniki:
- ok. kilograma rostbefu,
- pieprze czarny, pieprz Cayenne, czonek mielony,
- inne zioła według uznania,
- olej do smażenia (ja używam kokosowego).


Mięso dokładnie myjemy, czyścimy z błon i osuszamy.
Przyprawy mieszamy ze sobą i bardzo dokładnie smarujemy nimi mięso.


Odkładamy na minimum godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z każdej strony przez kilka minut.


Piekarnik rozgrzewamy do 70 stopni. Mięsko kładziemy na blaszkę, bądź do brytfanny i pieczemy w niskiej temperaturze ok. 2 godzin.
Po wystygnięciu kroimy w cienki plasterki.

Tak upieczone mięso nadaje się do dań obiadowych, sałatek, czy piatti.



Smacznego