Dziś pomysł na szybką zapiekankę z batatami.
Składnik:
- 2 bataty,
- 2 duże czerwone cebule,
- duże pętko aromatycznej kiełbasy,
- 6 pieczarek,
- 3 marchewki,
- 2 malutki lub jedna duża cukinia,
- gałązka rozmarynu,
- 2 - 3 łyzki tartego parmazanu,
- 1 jajko,
- 200 ml słodkiej śmietany,
- sól, pieprz,
- ulubione zioła: rozmaryn, tymianek, oregano
Bataty obieramy, kroimy w plastry, bądź pół plastry, układamy w naczyniu, skrapiamy oliwą i obsypujemy ziołami
cebulę kroimy w półplasterki
Kolejna warstwa to pokrojona kiełbasa
dalej pieczarki
marchewka
i cukinia
Każda warstwę delikatnie doprawiamy. Wierzch posypujemy tartym parmezanem
i dokładamy gałązkę rozmarynu.
Jajko rozbijamy ze śmietaną, doprawiamy i zalewamy zapiekankę.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika .
i pieczemy ok. 40 minut
Dobrze smakuje z lampką białego wytrawnego wina :)
SMACZNEGO !
Składnik:
- 2 bataty,
- 2 duże czerwone cebule,
- duże pętko aromatycznej kiełbasy,
- 6 pieczarek,
- 3 marchewki,
- 2 malutki lub jedna duża cukinia,
- gałązka rozmarynu,
- 2 - 3 łyzki tartego parmazanu,
- 1 jajko,
- 200 ml słodkiej śmietany,
- sól, pieprz,
- ulubione zioła: rozmaryn, tymianek, oregano
Bataty obieramy, kroimy w plastry, bądź pół plastry, układamy w naczyniu, skrapiamy oliwą i obsypujemy ziołami
cebulę kroimy w półplasterki
Kolejna warstwa to pokrojona kiełbasa
dalej pieczarki
marchewka
Każda warstwę delikatnie doprawiamy. Wierzch posypujemy tartym parmezanem
i dokładamy gałązkę rozmarynu.
Jajko rozbijamy ze śmietaną, doprawiamy i zalewamy zapiekankę.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika .
i pieczemy ok. 40 minut
Dobrze smakuje z lampką białego wytrawnego wina :)
SMACZNEGO !