Dziś na obiad risotto z kurkami - trzeba korzystać z uroków jesieni :)
Składniki dla 2 osób:
- cebula,
- szklanka ryżu do risotto (szklanka o poj. 150 ml),
- 150 ml białego wina wytrawnego,
- ok. 750 ml bulionu,
- łyżka masła do smażenia kurek,
- 40 g zimnego masła,
- 80 g tartego parmezanu,
- sól, pieprz.
Ryż wsypujemy na suchą patelnię i lekko prażymy.
Gdy zacznie lekko się rumienić wlewamy na patelnię wino i przykrywamy pokrywką. Gdy ryż wchłonie wino, zalewamy częścią bulionu i znów czekamy, że wchłonie. I tak do czasu, gdy ryż będzie miękki.
W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę, lekko solimy i podsmażamy na maśle. Kurki czyścimy i drobno siekamy
a następnie podsmażamy razem z cebulą. Lekko soli i pieprzymy i podduszamy do miękkości.
Do miski przekładamy ryż, cebulę z kurkami, podajemy zimne masło:
oraz parmezan:
i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia masła:
Nakładamy na talerze i smacznego :)
Składniki dla 2 osób:
- cebula,
- szklanka ryżu do risotto (szklanka o poj. 150 ml),
- 150 ml białego wina wytrawnego,
- ok. 750 ml bulionu,
- łyżka masła do smażenia kurek,
- 40 g zimnego masła,
- 80 g tartego parmezanu,
- sól, pieprz.
Ryż wsypujemy na suchą patelnię i lekko prażymy.
Gdy zacznie lekko się rumienić wlewamy na patelnię wino i przykrywamy pokrywką. Gdy ryż wchłonie wino, zalewamy częścią bulionu i znów czekamy, że wchłonie. I tak do czasu, gdy ryż będzie miękki.
W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę, lekko solimy i podsmażamy na maśle. Kurki czyścimy i drobno siekamy
a następnie podsmażamy razem z cebulą. Lekko soli i pieprzymy i podduszamy do miękkości.
Do miski przekładamy ryż, cebulę z kurkami, podajemy zimne masło:
i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia masła:
Nakładamy na talerze i smacznego :)