Gofry - wcale nie na słodko

Dziś pomysł na niedzielne śniadanie. No nie musi być niedzielne, ale wtedy jest nieco więcej czasu i nieco więcej pomysłów :)
Gofry - ile osób tyle pomysłów. I na ciasto i na dodatki: gofry z cukrem pudrem, gofry z bitą śmietaną, gofry z owocami, z polewami, owocami, czekoladą  itp. A dlaczego gofry mają być na słodko ? Wcale nie muszą ;)
Proponuję Wam gofry wytrawne:



Przepis na gofry - klasyczny:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli.

Wszystkie składniki sypkie mieszamy, dodajemy jajka, olej i mleko i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ciasto na kilkanaście minut. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy gofry:

Wersja I:
- 4 plastry surowego, wędzonego boczku,
- 4 jajka,
-  kilka listków bazylii lub trochę szczypiorku,
- syrop klonowy,
- sól, pieprz.
Boczek smażymy, jajka smażymy jako sadzone, lekko solimy i pieprzymy.
Na gofrach układamy boczek, na nich jajka sadzone, całość dekorujemy bazylią lub szczypiorkiem i polewamy syropem klonowym. Na początku wydaje się to dziwne, ale smakuje na prawdę idealnie:


Wersja II:
- 2 pomidory,
- 4 jajka,
- łyżka masła,
- sól, pieprz
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Gdy będą już  miękkie i zaczną się rozpadać
dodajemy jajka, solimy, pieprzymy i smażymy. Jajecznicę wykładamy na gofry i dekorujemy:

SMACZNEGO :)