Wątróbka drobiowa z jabłkami

Lubicie wątróbkę ? Ja kiedyś nie znosiłam, teraz owszem zjem, ale nie powiem, że jest to moje danie ulubione. Od czasu do czasu lubię jednak zjeść wątróbkę przyrządzoną właśnie w taki sposób.
Składniki na 2 osoby:
- 40 dag wątróbki drobiowej,
- szklanka mleka,
- 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 cebule,
- jedno duże, lub 2 małe jabłka,
- tymianek,
- łyżeczka cukru,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.



Wątróbkę myjemy, czyścimy, kroimy w niezbyt duże kawałki i zalewamy szklanką mleka na ok. godzinę.
Po tym czasie mleko wylewamy, a wątróbkę oprószamy mąką ziemniaczaną.
Cebule kroimy w półplasterki, jabłko obieramy ze skórki i kroimy w ósemki.
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, lekko soląc,
kiedy będzie zeszklona dajemy wątróbkę i podsmażamy z każdej strony
a następnie lekko solimy i pieprzymy - do smaku.
Gdy wątróbka będzie podsmażona przesuwamy ją na połowę  patelni, a na drugiej układamy cząstki jabłek, które oprawiamy je cukrem i tymiankiem.
Razem dusimy jeszcze ok. 10-12 minut, aż jabłka będą miękkie.
Podajemy na przykład z ziemniakami pure i kapustą kiszoną.
Smacznego :)