Imbir - ponoć samo zdrowie. Znany jest tako przyprawa do różnych dań, zwłaszcza kuchni dalekowschodniej. Imbir działa korzystnie na procesy trawienne i układ krążenia, pobudza układ odpornościowy i chroni przed przeziębieniem. I w związku z tym od kilku tygodni w moim jadłospisie zajmuje bardzo poczesne miejsce. W jednej postaci - w postaci napoju imbirowego.
Napój jest prosty w przyrządzeniu, ma bardzo przyjemny smak.
Potrzebujemy:
- kawałek imbiru,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- gorącą wodę.
Imbir obieramy ze skóry i kroimy w spore kawałki.
Pokrojony wrzucamy do dzbanka i zalewamy gorącą wodą.
Gdy woda lekko przestygnie wyciskamy sok z połowy cytryny i sok wlewamy do wody z imbirem.
Po kilkunastu minutach od zalania imbiru, gdy woda nie jest już gorąca, dodajemy dwie łyżki miodu
mieszamy do rozpuszczenia miodu i możemy pić. Jest zdrowe i naprawdę pyszne.
Oczywiście, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej miodu, bardziej kwaśne - więcej cytryny, ostrzejsze - więcej imbiru, proporcje dowolne. Ważne być imbir zalać gorącą wodą, a miód rozpuszczać w wodzie ciepłej a nie gorącej.
Smacznego :)
Napój jest prosty w przyrządzeniu, ma bardzo przyjemny smak.
Potrzebujemy:
- kawałek imbiru,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- gorącą wodę.
Imbir obieramy ze skóry i kroimy w spore kawałki.
Pokrojony wrzucamy do dzbanka i zalewamy gorącą wodą.
Gdy woda lekko przestygnie wyciskamy sok z połowy cytryny i sok wlewamy do wody z imbirem.
Po kilkunastu minutach od zalania imbiru, gdy woda nie jest już gorąca, dodajemy dwie łyżki miodu
mieszamy do rozpuszczenia miodu i możemy pić. Jest zdrowe i naprawdę pyszne.
Oczywiście, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej miodu, bardziej kwaśne - więcej cytryny, ostrzejsze - więcej imbiru, proporcje dowolne. Ważne być imbir zalać gorącą wodą, a miód rozpuszczać w wodzie ciepłej a nie gorącej.
Smacznego :)