Nastały upały, więc nikomu nie chce się gotować. No bo jak tu włączać kuchenkę czy piekarnik jak na dworze 35+. Jeść coś jednak trzeba, coś prostego, szybkiego i chłodzącego.
Dlatego dziś najprostszy chłodnik na świecie.
Składniki dla 2-4 osób:
- 2 ogórki szklarniowe,
- pęczek świeżego koperku,
- ok. 130 - 150 g krewetek w zalewie,
- ok. 1 l maślanki bądź kefiru (obie wersje są równie dobre, choć smakowo odrobinę się różnią),
- sól, pieprz, czosnek do smaku.
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
lekko solimy, dodajemy pieprzu i.czosnku granulowanego.
Koper kroimy i dodajemy do ogórków
Dodajemy odcedzone wcześniej krewetki
i zalewamy wszystko maślanką bądź kefirem.
Wszystko razem mieszamy i ewentualnie doprawiamy
rozlewamy do talerzy i dekorujemy, np. jak w tym przypadku pomidorkami koktajlowymi i grzankami
Chłodnik robi się bardzo szybko, w ciągu 15 minut jest gotowy. Jest lekki, ale przez krewetki pożywny i sycący.
A taki chłodnik najlepiej jeść w pięknych okolicznościach przyrody
Smacznego !
Dlatego dziś najprostszy chłodnik na świecie.
Składniki dla 2-4 osób:
- 2 ogórki szklarniowe,
- pęczek świeżego koperku,
- ok. 130 - 150 g krewetek w zalewie,
- ok. 1 l maślanki bądź kefiru (obie wersje są równie dobre, choć smakowo odrobinę się różnią),
- sól, pieprz, czosnek do smaku.
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
lekko solimy, dodajemy pieprzu i.czosnku granulowanego.
Koper kroimy i dodajemy do ogórków
Dodajemy odcedzone wcześniej krewetki
i zalewamy wszystko maślanką bądź kefirem.
Wszystko razem mieszamy i ewentualnie doprawiamy
rozlewamy do talerzy i dekorujemy, np. jak w tym przypadku pomidorkami koktajlowymi i grzankami
Chłodnik robi się bardzo szybko, w ciągu 15 minut jest gotowy. Jest lekki, ale przez krewetki pożywny i sycący.
A taki chłodnik najlepiej jeść w pięknych okolicznościach przyrody
Smacznego !