Zupa szparagowa - krem ze szparagów

Zapraszam na wyśmienitą zupę szparagową - zupę krem
Składniki:
- dwa opakowania białych szparagów (ok. 1 kg);
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- boczek wędzony, ok. 150 - 200 g;
- 2-3 cebule pokrojone w kostkę;
- 3-4 ząbki czosnku;
- 2 litry bulionu drobiowego;
- 350 ml śmietany kremówki;
- łyżeczka gałki muszkatołowej;
- łyżeczka pieprzu cayenne;
- sól, pieprz czarny do smaku.
Szparagi obieramy i łamiemy zgodnie z opisem,
 a następnie kroimy w ok 1,5 cm kawałki.
Na oliwie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek po krótkim smażeniu dodajemy pokrojoną cebulę, a jak lekko się zeszkli - czosnek, i razem podsmażamy przez chwilę.
Do garnka dodajemy pokrojone szparagi i dusimy razem ok. 5 min.

Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy 10 minut pod przykryciem.

Doprawiamy do smaku solą i i pieprzem, chwilę gotujemy, a następnie miksujemy w blenderze (bądź blenderem ręcznym) na gładki krem.

Dodajemy śmietanę (ja najpierw mieszam śmietanę z porcją zupy, a potem wlewam wszystko do garnka)

Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i pieprzem cayenne

i jeszcze raz gotujemy.
Podajemy obowiązkowo z łyżką pesto i np. z szynką parmeńska lub/i orzeszkami piniowymi.





Smacznego !