Święta i po świętach. No, ale sylwester przed nami. Pewnie wiele osób szykuje domówki lub coś na domówki i szuka pomysłu na coś mało pracochłonnego, szybkiego i smacznego. Mam dla Was idealne rozwiązanie - sałatka warstwowa:
Składniki:
- słoik selera,
- puszka kukurydzy,
- puszka krojonego ananasa,
- 3 średnie marchewki,
- średni por (biała część),
- puszka czerwonej fasoli,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 8-9 łyżek majonezu.
Potrzebna jest też w miarę równa miska - jeśli chodzi o dół i górę naczynia - jeśli będzie na dole wąska, a na górze szeroka nierówno rozłożą się warstwy sałatki.
No to zaczynamy.
Na dno miski wykładamy pierwszą warstwę - selera:
potem drugą warstwę - kukurydzę:
i trzecią warstwę - pokrojonego ananasa:
Na ananasa wykładamy 3 - 4 łyżki majonezu
i rozsmarowujemy po powierzchni:
Dalej kolejna warstwa - starta na tarce o grubych oczkach marchewka:
potem - pokrojony drobno por:
następnie puszka czerwonej fasoli:
i starte na grubych oczkach białka z 6 jajek:
Na białka wykładamy resztę majonezu i rozprowadzamy równo:
Na koniec ścieramy na drobnych oczkach 6 żółtek:
Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na min. 36 godzin, ale jak będzie stała dłużej, to będzie jeszcze lepsza.
Składniki:
- słoik selera,
- puszka kukurydzy,
- puszka krojonego ananasa,
- 3 średnie marchewki,
- średni por (biała część),
- puszka czerwonej fasoli,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 8-9 łyżek majonezu.
Potrzebna jest też w miarę równa miska - jeśli chodzi o dół i górę naczynia - jeśli będzie na dole wąska, a na górze szeroka nierówno rozłożą się warstwy sałatki.
No to zaczynamy.
Na dno miski wykładamy pierwszą warstwę - selera:
potem drugą warstwę - kukurydzę:
i trzecią warstwę - pokrojonego ananasa:
Na ananasa wykładamy 3 - 4 łyżki majonezu
i rozsmarowujemy po powierzchni:
Dalej kolejna warstwa - starta na tarce o grubych oczkach marchewka:
potem - pokrojony drobno por:
następnie puszka czerwonej fasoli:
i starte na grubych oczkach białka z 6 jajek:
Na białka wykładamy resztę majonezu i rozprowadzamy równo:
Na koniec ścieramy na drobnych oczkach 6 żółtek:
Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na min. 36 godzin, ale jak będzie stała dłużej, to będzie jeszcze lepsza.