Sałatka warstwowa

Święta i po świętach. No, ale sylwester przed nami. Pewnie wiele osób szykuje domówki lub coś na domówki i szuka pomysłu na coś mało pracochłonnego, szybkiego i smacznego. Mam dla Was idealne rozwiązanie - sałatka warstwowa:


Składniki:
- słoik selera,
- puszka kukurydzy,
- puszka krojonego ananasa,
- 3 średnie marchewki,
- średni por (biała część),
- puszka czerwonej fasoli,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 8-9 łyżek majonezu.
Potrzebna jest też w miarę równa miska - jeśli chodzi o dół i górę naczynia - jeśli będzie na dole wąska, a na górze szeroka nierówno rozłożą się warstwy sałatki.


No to zaczynamy.
Na dno miski wykładamy pierwszą warstwę - selera:


potem drugą warstwę - kukurydzę:

i trzecią warstwę - pokrojonego ananasa:

Na ananasa wykładamy 3 - 4 łyżki majonezu

i rozsmarowujemy po powierzchni:

Dalej kolejna warstwa - starta na tarce o grubych oczkach marchewka:

potem - pokrojony drobno por:

następnie puszka czerwonej fasoli:

i starte na grubych oczkach białka z 6 jajek:

Na białka wykładamy resztę majonezu i rozprowadzamy równo:

Na koniec ścieramy na drobnych oczkach 6 żółtek:

Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na min. 36 godzin, ale jak będzie stała dłużej, to będzie jeszcze lepsza.