W kuchni włoskiej lubię to, ze wiele potraw jest bardzo prostych i szybkich w przygotowaniu.
Dziś coś na szybki obiad. Przepis pochodzi z podręcznika do włoskiego :)
Na 3 osoby, przygotowanie: czas gotowania wody na makaron i makaronu + 10 minut:
- ok. 300 g makaronu spaghetti (ale to zależy od tego ile kto lubi zjeść),
- 150 g boczku surowego wędzonego,
- 3 jajka,
- 100 g startego parmigiano reggiano,
- oliwa z oliwek,
- pieprz.
Jak dobrze zauważyliście wśród składników NIE MA śmietany ! Tak to nie pomyłka, do prawdziwej carbonara nie dodaje się śmietany !
Jednego razu jak byliśmy w Padwie w restauracji w menu była pozycja "Spaghetti carbonara ingannato". zapytaliśmy kelnera, co to oznacza, a on nam na to, że to carbonara nieprawdziwa, ze śmietaną !!! Więc ta carbonara jest najprawdziwsza, włoska, bez śmietany.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, al dente. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy z oliwek, do lekkiego zarumienienia.
Jajka parzymy, wbijamy do naczynia, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
dodajemy starty parmezan
i mieszamy (a nawet lekko ubijamy) na gładką masę.
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię, do boczku,
mieszamy i odstawiamy z kuchenki, bądź przynajmniej wyłączamy palnik.
Na tak przygotowany makaron wylewamy masę jajeczno-serową
i mieszamy dość energicznie, tak, żeby jajko się nie ścięło.
Gotowe danie przekładamy na talerze i
SMACZNEGO !
Dziś coś na szybki obiad. Przepis pochodzi z podręcznika do włoskiego :)
Na 3 osoby, przygotowanie: czas gotowania wody na makaron i makaronu + 10 minut:
- ok. 300 g makaronu spaghetti (ale to zależy od tego ile kto lubi zjeść),
- 150 g boczku surowego wędzonego,
- 3 jajka,
- 100 g startego parmigiano reggiano,
- oliwa z oliwek,
- pieprz.
Jak dobrze zauważyliście wśród składników NIE MA śmietany ! Tak to nie pomyłka, do prawdziwej carbonara nie dodaje się śmietany !
Jednego razu jak byliśmy w Padwie w restauracji w menu była pozycja "Spaghetti carbonara ingannato". zapytaliśmy kelnera, co to oznacza, a on nam na to, że to carbonara nieprawdziwa, ze śmietaną !!! Więc ta carbonara jest najprawdziwsza, włoska, bez śmietany.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, al dente. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy z oliwek, do lekkiego zarumienienia.
Jajka parzymy, wbijamy do naczynia, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
dodajemy starty parmezan
i mieszamy (a nawet lekko ubijamy) na gładką masę.
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię, do boczku,
mieszamy i odstawiamy z kuchenki, bądź przynajmniej wyłączamy palnik.
Na tak przygotowany makaron wylewamy masę jajeczno-serową
i mieszamy dość energicznie, tak, żeby jajko się nie ścięło.
Gotowe danie przekładamy na talerze i