Różowa pianka


Coś pysznego - zwłaszcza na upały. Przepis prosty, szybki w przygotowaniu i na dodatek przepyszny !
Potrzebne jest:
- ok. 1 kg truskawek;
- 250 - 300 g twarogu śmietankowego;
- 100 g cukru (ja przeważnie daję trochę mniej, ale za to cukru pudru);
- 250 ml śmietany kremówki;
- 1/4 szklanki syropu truskawkowego;
- 5 łyżek żelatyny;
- sok i starta skórka z cytryny



Truskawki umyć, usunąć szypułki. 


Mniej więcej 3/4 truskawek zmiksować z twarogiem, cukrem i syropem truskawkowym. 

Dodać sok i skórkę z cytryny. 

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, 

dodać do masy twarogowej. 

Śmietanę ubić "na sztywno", 

dodać do masy i delikatnie wymieszać. 

Resztę truskawek pokroić w cząstki i wrzucić do masy. Masę przełożyć do foremki i włożyć do lodówki, żeby stężało na min. 3 godziny. Foremka może być standardowa - podłużna
albo każda inna:

 A potem kroimy w grube plastry i podajemy:

Co roku na imieniny (sezon truskawkowy) robię dwie takie blachy i wszystko znika. Raz wogóle nie zrobiłam, to się goście prawie obrazili ;) bardzo ważna jest tu skórka z cytryny, bo ona dodaje takiego orzeźwiającego smaku.