Spaghetti z łososiem


Dziś bardzo szybki obiad - spaghetti z łososiem. Jakiś czas temu siedziałam w pracy i w między czasie gadałam na gadulcu z koleżanką z Łodzi i tak się zgadałyśmy "Co na obiad ?" I tym sposobem dostałam od Magdy przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad, ewentualnie kolację :)
Czas przygotowania ok. 20 min.
Porcja na dwie osoby:
- spagetti tyle co zwykle :)
- ok. 25 dag wędzonego łososia bez skóry
- 200 ml śmietany w kartoniku 12% lub 18% wedle uznania (koniecznie  UHT nie może być kwasna)
- duży pęczek koperku
- przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatułowa i co kto lubi)


Spaghetti gotujemy wedle swojego uznania (tudzież wg opisu na opakowaniu ;) ). 

Łososia kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię.



Tłuszczu za zwyczaj nie trzeba dodawać, bo łosoś jest wystarczająco tłusty, no chyba że ktoś lubi. 
Lekko podsmażamy,

wlewamy śmietanę,


doprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu do pierwszych objawów wrzenia, od czasu do czasu mieszając. 


Następnie odstawiamy z ognia i wsypujemy posiekany koperek. 
Podajemy z ugotowanym spaghetti.

Najlepiej smakuje z różowym winem półwytrawnym :)