Dziś bardzo szybki obiad - spaghetti z łososiem. Jakiś czas temu siedziałam w pracy i w między czasie gadałam na gadulcu z koleżanką z Łodzi i tak się zgadałyśmy "Co na obiad ?" I tym sposobem dostałam od Magdy przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad, ewentualnie kolację :)
Czas przygotowania ok. 20 min.
Porcja na dwie osoby:
- spagetti tyle co zwykle :)
- ok. 25 dag wędzonego łososia bez skóry
- 200 ml śmietany w kartoniku 12% lub 18% wedle uznania (koniecznie UHT nie może być kwasna)
- duży pęczek koperku
Spaghetti gotujemy wedle swojego uznania (tudzież wg opisu na opakowaniu ;) ).
Łososia kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię.
Tłuszczu za zwyczaj nie trzeba dodawać, bo łosoś jest wystarczająco tłusty, no chyba że ktoś lubi.
Lekko podsmażamy,
wlewamy śmietanę,
doprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu do pierwszych objawów wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
Następnie odstawiamy z ognia i wsypujemy posiekany koperek.
Podajemy z ugotowanym spaghetti.
Najlepiej smakuje z różowym winem półwytrawnym :)