Dziś coś z dań typu "jednogarnkowe" - zupa zbójnicka: zupa i drugie danie w jednym :) Przepis mam z jakiegoś kulinarnego programu telewizyjnego, usłyszałam go dobre 10 lat temu i od tego czasu czasem gości na naszym stole. Zupa może być ostra, wszystko zależy ile damy papryki ostrej.
Potrzebujemy:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 4-5 ziemniaków,
- 1-2 marchewki,
- 1 cebula,
- kilka płatów papryki konserwowej,
- puszkę czerwonej fasoli,
- 1,5 l bulionu,
- łyżkę masła,
- 2 ząbki czosnku,
- kminek mielony,
- papryka mielona ostra,
- tymianek,
- majeranek,
- sól, pieprz.
Z mięsa mielonego, jajka, czosnku przeciśniętego przez praskę, majeranku* i kminku mielonego* robimy gładką masę
i doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe pulpeciki. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
Pokrojone ziemniaki i marchewkę gotujemy w bulionie, gdy będą miękkie dodajemy pulpeciki i gotujemy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle z łyżeczką papryki i łyżeczką kminku,
następnie dodajemy do zupy. Paprykę kroimy w wąskie paski
i dodajemy do zupy i gotujemy
Zupę doprawiamy tymiankiem i papryką ostrą. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę
No i zupa gotowa :)
Smacznego :))
*według uznania - tego ile kto lubi
Potrzebujemy:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 4-5 ziemniaków,
- 1-2 marchewki,
- 1 cebula,
- kilka płatów papryki konserwowej,
- puszkę czerwonej fasoli,
- 1,5 l bulionu,
- łyżkę masła,
- 2 ząbki czosnku,
- kminek mielony,
- papryka mielona ostra,
- tymianek,
- majeranek,
- sól, pieprz.
Z mięsa mielonego, jajka, czosnku przeciśniętego przez praskę, majeranku* i kminku mielonego* robimy gładką masę
i doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe pulpeciki. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
Pokrojone ziemniaki i marchewkę gotujemy w bulionie, gdy będą miękkie dodajemy pulpeciki i gotujemy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle z łyżeczką papryki i łyżeczką kminku,
następnie dodajemy do zupy. Paprykę kroimy w wąskie paski
i dodajemy do zupy i gotujemy
Zupę doprawiamy tymiankiem i papryką ostrą. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę
No i zupa gotowa :)
Smacznego :))
*według uznania - tego ile kto lubi