Lubię kolory jesieni. Wtedy w mojej kuchni zaczynają królować dynie. Uwielbiam dynie w różnych wariantach - zupy - słodkie i ostre, risotto, pure, placuszki, ciasteczka...
Dlatego dziś podzielę się z Wami przepisem na dynię - a konkretniej na zupę z dyni :).
Potrzebujemy:
- dynia (ok. 1 kg po oczyszczeniu i obraniu ze skóry)
- 3 papryki czerwone, średnie
- 3 duże ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 2 duże lub 3 małe serki topione, śmietankowe
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2-3 listki laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz, imbir mielony, papryka czerwona ostra mielona,
- olej
Dodatkowo:
- pestki dyni, płatki z migdałów
- masło
- śmietana
- boczek
- zielona pietruszka
Cebulę kroimy średnio, szklimy na oleju w dużym garnku. Paprykę i ziemniaki kroimy w dużą kostkę i dodajemy do cebuli, chwilę dusimy i dodajemy dynię pokrojoną również w dużą kostkę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy serki topione, jeszcze chwilę gotujemy.
Zestawiamy zupę z ognia i miksujemy blenderem do uzyskania kremu.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i papryką.
Zupę dekorujemy łyżką śmietany, pestkami dyni i/lub płatkami z migdałów podsmażanymi na maśle, podsmażonym boczkiem oraz zieloną pietruszką (lub jak kto woli ;)).
Smacznego :)