Kolorowe risotto

Bardzo lubię risotto. Jest to danie proste i szybkie w przygotowaniu. A poza tym są nieograniczone możliwości w jego przygotowaniu, bo składnikami może być praktycznie wszystko co jadalne !
A jako, że za oknem wiosna dziś przepis na kolorowe, radosne i wiosenne risotto.

Porcja dla 2 osób:
150-180 g ryżu do risotto
1 mała papryka czerwona
2 marchewki
1 cukinia
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 litra bulionu (może być z kostki rosołowej)
50 g masła
60 g tartego parmezanu
sól, pieprz wg uznania


Paprykę, marchewkę i cukinie kroimy w niewielką kostkę.

Na dużej patelni roztapiamy 10 g masła i wsypujemy ryż.

Gdy ryż zrobi się szklisty wlewamy wino i przykrywamy pokrywką. W między czasie przygotowujemy bulion.
Gdy ryż wchłonie całe wino, dolewamy bulionu, i robimy tak za każdym razem, gdy bulion się wchłonie.
Po ok. 10 minutach do ryżu dodajemy warzywa.
Gotujemy dalej, podlewając odpowiednio bulionem.
Po kolejnych 10 minutach zarówno ryż, jak i warzywa powinny być miękkie. Odparowujemy resztę bulionu i risotto przekładamy do większego naczynia. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy pozostałe zimne masło.
Energicznie mieszamy, a gdy się roztopi dodajemy starty parmezan
i dokładnie mieszamy.
Rozkładamy na talerze
i serwujemy z pozostałym białym winem ;)




Smacznego !